Конотопский еврейский общинный центр -=Эстер=-
Если у Вас есть свой ресурс (сайт, блог...), разместите пожалуйста там нашу кнопку в том виде, в котором она есть! А мы в свою очередь установим Ваш баннер или кнопку.
Администрация
Код кнопки

 Да пребудет великий мир с небес и жизнь

над нами и над всем Исраэлем Амен.
Кадиш Скорбящего

Євреї. Мабуть немає у світі народу з більш складною історією. Вони - обрані Богом. Вони - ті, саме існування яких викликає у багатьох злобу. Втратили своє Царство, розсіялися світом ... але, попри все, вони - життєздатний, життєлюбний народ. Води - народ, який зберіг свою Віру, свою Мову, свою Культуру.

У сиву давнину іудеїв не розумів язичницький світ. У середні віки католицькі папи забороняли їм молитися. Наші діди - прадіди кричали «Бей жидов! Спасай Россию!» та трощили дома іудеїв. Пам'ятаєте, Янкель каже Тарасу Бульбі: «Скажут: жид не повезет порожнюю бочку, верно, в ней єсть что-нибудь. Схватить жида! Связать жида! Отобрать все деньги у жида и посадить в тюрьму жида! Потому что все недоброе, что єсть, все валится на жида. Потому что всякий принимает жида за собаку. Потому что не человек, коли жид!»? (До речі, як мені розповіли знайомі євреї «Жид» - це зовсім не образа, це - абревіатура від «житель йорданської долини»).
Так, євреїв ненавиділи, їх звинувачували у намірах заволодіти світом, навіть зараз лякають народ «жидомасонством».
Але більш за всіх ненавиділи євреїв фашисти. За що?
Гітлер казав, що іудеї завинили перед людством тим, що розіп'яли Христа. Але ж то було 2000 років тому! І, якщо заглибитись у теологію, якби іудеї впізнали Сина Божого, то людство не мало б Спасіння, Єдиний Бог залишався б і досі Богом лише самих іудеїв, які б жили і до цього часу серед язичників. До речі, Матір'ю Ісуса була єврейка і перші Апостоли були також іудеями. Але це все - теологія. Повернемося до часів, більш наближених до нас.
Чому фашисти вирішили знищити цей народ? Заздрили євреям- банкірам? Вирішили помститися за Ісуса? Ображала маленького Адольфа бабця-єврейка? Це мабуть, вже не важливо.
Важливо те, що 19 квітня (27 ніссана) 1943 року батальйон СС у складі 337 українських та латинських націоналістів, увійшов у Варшавське гетто. Євреї знали, що шансів вижити у них нема, що всі вони загинуть, адже фашисти були добре озброєні і мали чіткі наміри. Але мужні люди не хотіли помирати, як беззахисна скотина на бойні. У ході боїв з регулярними частинами СС було вбито 7 тисяч захисників гетто, ще 6 тисяч - згоріли живцем. Опирались нелюдам не лише чоловіки, але й жінки та діти. Вони, беззахисні, голодні, майже не озброєні, опирались довше, ніж Велика Франція. Майже всі учасники опору загинули, але при цьому знищили 15 тисяч гітлерівців! Тих євреїв, яким вдалося залишитися живими, все одно було відправлено до таборів смерті. Це був Холокост.
Холокост перекладається як «жертва, яка спалюється на попіл». Так, фашисти хотіли перетворити на попіл весь єврейський народ. Але...
Повстанець Арія Вільнер писав: «Мы не собираемся спасать себя. Из нас никто не выживет. Мы хотим спасти честь народа». А у заповіті в'язня Варшавського гетто Иосефа Раковера, який написано 28 квітня 1943 року (у самому розпалі самовідданої боротьби повстанців) читаємо: «Варшавское гетто погибает с боєм, с выстрелами, в пламени, но без воплей. Евреи не кричат от ужаса».
27 ніссана в Ізраїлі відбувається «Иом а-Шоа» - день пам'яті жертв Холокосту. В цей день в означений час гуде сирена і життя в Ізраїлі завмирає. Всі люди зупиняються та хвилиною мовчання віддають данину загиблим. Не має значення, де знаходиться людина в цей час: на роботі, вдома, в транспорті... Якщо людина в помешканні або на вулиці, вона, почувши сирену, зупиняється, встає, нахиляє голову і стоїть мовчки. Якщо хтось їде в автомобілі, то він зупиняє авто, виходить з нього, стоїть мовчки, схиливши голову. Навіть якщо їде поїзд і між станціями не чути сирени, в означений час поїзд зупиниться, всі встануть і мовчки схилять голови...

Вічна пам'ять безвинним жертвам!
Вічна пам'ять героям!

Каждый подвал - крепость,
Крыша - как самолет.
Сопротивленье - нелепость?
Смерть все равно не минет.
Всюду огонь и пули,
Домов разрушенных лес.
Братья, мы не уснули,
Мы на краю небес.
Бутылка с огненной смертью -
Наш прощальный коктейль.
Мальчишки, девчонки, поверьте,
За жизнь мы умрем теперь.
Один пистолет на десяток,
Ружье и полсотни пуль.
Шинель из одних заплаток
У когда-то бывших чистюль.
Вспомните нас сегодня,
Мы так хотели жить!
Где справедливость Господня?
Нам не дано решить.
Слышен все ближе топот
Подкованных черных сапог,
Горло так сжало...шепот:
Братья, храни вас Бог...

                                          (Алекс Авні)

 Комас Ольга.
учащаяся 10 класса
Конотопской общеобразовательной
школы I-III ст. № 11

 

 

Поиск

Вход / Регистрация



Улыбнитесь

Молодой еврей спрашивает раввина:
— Ребе, я хочу жениться на младшей дочери Шнеерсона.
— Так женись.
— Hо ее родители против.
— Так не женись.
— Hо я ее очень люблю.
— Так женись.
— Hо и мои родители против.
— Так не женись.
— Hо я не могу без нее жить.
— Так женись.
— Hо на что мы будем жить?
— Так не женись. А ещё лучше знаешь что? Крестись!
— Ребе, почему же я должен креститься?
— Чтобы ты морочил голову попу, а не мне.
Март 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новости загрузка новостей...
тИЦ и PR сайта www.ester.org.ua Сервис опросов Vashopros.RU. Создание опроса, голосования для Вашего сайта